Quantcast
Channel: satelliet – ZDNet.be
Viewing all articles
Browse latest Browse all 18

Stuur een satelliet de ruimte in voor slechts duizend dollar

$
0
0

femtosat-1

Tijdens een seminarie met de pakkende titel ‘space for all’ werd de SunCube FemtoSat voorgesteld. Deze satelliet is kubusvormig, meet slechts drie bij drie centimeter en weegt zo’n 35 gram. Een team onderzoekers van de Arizona State University heeft er ongeveer twee jaar over gedaan om de kleine satelliet te ontwikkelen. Hun doel: de ruimte openstellen voor iedereen.

Minuscule onderdelen

De onderdelen waaruit de FemtoSat bestaat kosten slechts enkele honderden dollars. Hierdoor is het uitsturen van ruimtetuigen niet langer alleen weggelegd voor rijke organisaties, ook de gemiddelde werkende mens zal zijn eigen ruimtemissie kunnen verwezenlijken.

Eén van de redenen waarom het satellietje zo goedkoop is, zijn de zonnepanelen die werden gebruikt. Nergens worden er immers zonnepanelen gemaakt die klein genoeg zijn om op het toestel te passen. Vandaar dat de onderzoekers goedkope restanten kochten bij fabrikanten, welke ze nadien op maat sneden.

Verder bevat de satelliet een aandrijvingssysteem, camera en radio. Doordat de FemtoSat zo klein is, is het echter erg moeilijk om componenten te vinden die in het ding passen. Hierdoor kan het toestel momenteel slechts signalen uitsturen in de UHF- en S-band. Een X-bandchip met de juiste grootte hebben de wetenschappers voorlopig nog niet gevonden.

 

Betaalbare ruimtemissie

Het team onderzoekers heeft geschat dat het uitsturen van hun satelliet naar het ISS slechts duizend dollar kost. Wie zijn toestel in een baan rond de aarde wil brengen, is zo’n 3.000 dollar kwijt. “De hoge lanceringskosten van ruimtetoestellen zorgden ervoor dat educatieve instellingen en individuen niet in staat waren hun eigen ruimtetoestel te lanceren,” schrijft het team onderzoekers in een paper.

“We willen het toegangsprobleem tot de ruimte oplossen. Wat als studenten hun eigen experimenten de ruimte in kunnen sturen? Met een toestel zo klein als het onze kan je fouten maken en nadien een nieuw toestel uitsturen.”

The post Stuur een satelliet de ruimte in voor slechts duizend dollar appeared first on ZDNet.be.


Viewing all articles
Browse latest Browse all 18

Trending Articles